Raggaschlucht, Oostenrijk

Dat Oostenrijk fantastische natuur heeft dat weten we al. Dat er naast bergen nog veel meer gaafs te ontdekken is weten we ook. Tijd om je mee te nemen naar een bijzonder natuurfenomeen, de kloof. In Oostenrijk vind je meerdere kloven. In Duitstalige landen heten ze schluchten. Een van deze schluchten is de adembenemende Raggaschlucht.

Schlucht

Schlucht is het Duitse woord voor kloof of ravijn. Maar hoe ontstaan deze natuurwonderen nou eigenlijk? Een ravijn is een door erosie uitgesleten rivierdal met steile wanden. Het duurt jaren voordat de ravijnen zijn zoals ze nu zijn. Kloven zijn niet alleen prachtig om te zien maar ook van groot belang voor de natuur. Vaak is dit de enige route door een gebergte. Meestal stroomt er water door en tegenwoordig zijn vele kloven een toeristische bezienswaardigheid. Door een aangelegd houten pad kun je je door de kloof heen bewegen. Wij houden hiervan en vinden het altijd weer spannend het gladde hout te betreden.

Onderweg word je regelmatig getrakteerd op mooie doorkijkjes

Raggaschlucht

In Karinthië zijn meerdere schluchten te bezoeken. Een daarvan is de Raggaschlucht in Flattach. Sinds 1978 is de Raggaschlucht een natuurmonument. Wij zijn niet verbaasd dat dit bekend staat als één van de mooiste en spectaculairste kloven in de Alpen. In totaal is de schlucht 800 meter lang en overbrug je 200 meter aan hoogteverschil. De kloof is diep en smal en de route is eenrichtingsverkeer. Het is onderweg niet mogelijk, en zelfs verboden, om anderen in te halen. Dit komt omdat de smalle houten paden erg glibberig zijn door de luchtvochtigheid van het water.

De wandeling

Voor een klein bedrag van € 7,00 (of gratis met de Kärtnen Card) mag je aan de wandeling beginnen. Tegen de steile rotswanden zijn houten wandelpaden aangebracht. De wandeling van bodem tot aan de top is pittig maar zeker de moeite waard. Al glibberend vergapen wij ons aan de prachtigste uitzichten. Het snelstromende water dendert met een hels kabaal onder ons door. Wanneer we naar boven kijken worden we verblind door de zon. Regelmatig moeten we onder een stroom van water door. Na een half uur afzien hebben we heel wat meters geklommen en staan we bovenop de kloof. De terugweg voert ons door het heerlijke bos. De paden zijn ook hier af en toe aardig steil. Heel bijzonder dat je in het bos niets meer hoort van het oorverdovende watergekletter. Na ruim een uur genieten staan we weer bij de ingang. Wat een avontuur in de Raggaschlucht!

Uitzicht boven op de raggaschlucht
Bovenop de kloof heb je een prachtig uitzicht

Natuurgeweld

In 2003 is de Raggaschlucht een aantal maanden gesloten. Door heftige onweersbuien en noodweer was een deel van de bruggen ingestort. Het was niet meer verantwoord toeristen toe te laten. Het duurde 9 maanden voordat de paden weer opgebouwd waren en de kloof weer veilig was voor wandelaars. Zo zie je maar wat natuurgeweld teweeg kan brengen. Let daarom altijd extra goed op!

waterval

Wij hebben al meerdere kloven en ravijnen bezocht. De Raggaschlucht staat ver bovenaan ons lijstje met favorieten. Je wordt omringd met zoveel schoonheid dat je af en toe niet weet waar je moet kijken. Extra mooi is het wanneer de zon schijnt. De druppels worden opgelicht en de doorkijkjes worden adembenemend. Wanneer je in de buurt bent raad ik je zeker aan een bezoek aan de Raggaschlucht te brengen. Doe wel goede schoenen aan want het is een spannende workout over de gladde houten bruggen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.