De Nockalmstrasse, Oostenrijk

Raampje open en met de wind door je haren een bergpas rijden. Heerlijk toch? Karinthië heeft vijf panoramawegen. Elk met een eigen schoonheid maar dat ze allemaal prachtig zijn daar is geen discussie over mogelijk. Een van deze panoramawegen is de Nockalmstrasse.

Nationaal Park Nockberge

In 1987 is het Nock-gebergte in bescherming gesteld en heeft de titel Nationaal Park Nockberge gekregen. In 2012 is het gebied door Unesco zelfs uitgeroepen tot Biosphärenpark. De Nockberge strekt zich uit over een oppervlakte van 184 km² en ligt in de deelstaten Karinthië, Salzburgerland en Steiermark. Het gebergte is de hoogste bergketen van de Gurktaler Alpen.

De natuur van Nationaal Park Nockberge kenmerkt zich door glooiende bergtoppen. heldere bergmeren en groene weides. Er zijn meerdere prachtige wandelroutes zoals bijvoorbeeld de route die wij liepen naar de Wöllaner Nock. Naast wandelen heb je in dit gebied vele andere mogelijkheden zoals fietsen, motorrijden of een stuk rijden met de auto. Één van de mooiste alpenwegen ligt in Karinthië. Over de bergtoppen van de Nockberge vind je de Nockalmstrasse.

De Nockalmstrasse

Van mei tot november is deze bergpas dagelijks geopend van 08.00u – 18.00u. De route is 34 km lang en slingert via 52 bochten naar de andere kant van de berg. Het hoogste punt op de Nockalmstrasse, is de Eisentalhöhe en ligt op 2024 meter. Het leuke is dat je na de top een stuk afdaalt om vervolgens nog een keer op een hoogte van 2024 meter komt. Met de Kärnten Card mag je 1x per dag gratis over de pas rijden. Zonder deze kaart betaal je per auto € 19,50 en op de motor betaal je € 13,00.

Kleine tip: draai bij de laatste bocht en rij dezelfde weg weer terug. Zo kun je dubbel genieten en het zal je verbazen hoe verschillend je de andere kant ervaart.

Bezienswaardigheden onderweg

Langs de 34 km lange route zijn leuke bezienswaardigheden. Stop bijvoorbeeld bij het Biosfeerreservaat Nockalmhof. Er is een unieke fossielententoonstelling, een indrukwekkend 3D natuurdocumentaire en je leest er alles over het biosfeerreservaat. Nadat wij een kopje koffie nuttigen in het restaurant vervolgen wij onze weg naar de Pflandhütte waar je de tentoonstelling Wilde Nockberge kunt bekijken. Vlakbij krijg je bij de Zechneralm een leuke inkijk op het leven op de bergweiden.

Al snel komen we aan bij het hoogste punt, de Eisentalhöhe. Hier moet je sowieso stoppen om te genieten van het geweldige uitzicht. Het is ook erg leuk om te stoppen bij Grundalm Silva Magica. De rondwandeling over het geologiepad leert je alle geheimen van de natuur en de natuurwezens. Na nog een aantal haarspeldbochten bereiken we weer een hoogte van 2024 meter bij de Glockenhütte. Hier staat de mysterieuze wensklok en kun je naar de natuurtentoonstelling. De laatste stop die wij maken is bij de Windebensee. Hier kun je een wandeling maken rondom het meer.

wensklok
Die Schiestlscharte wunschglocke

Nationaal Park Nockberge is een veelzijdig gebied. De vele bergtoppen zijn perfect voor een uitstapje. Tijdens onze vakantie in Bad Kleinkircheim hebben wij de Nockalmstrasse vier keer gereden. Geen enkele keer was hetzelfde. De natuur is constant in beweging en het uitzicht verveelt nooit. Dat de Nockalmstrasse één van de mooiste alpenwegen is ben ik het helemaal mee eens. Een groot nadeel van de Nockalmstrasse is wel de drukte. Omdat deze alpenweg bekend staat als een vaan de mooiste van Karinthië is de Nockalmstrasse erg geliefd. Er rijden auto’s, motoren, fietsers, bussen en campers. Daarnaast zijn er ook nog vele wandelaars. Goed opletten dus.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.