Sankt Peter am Kammersberg, Steiermark Oostenrijk

Wij hebben een week gekampeerd op camping Bella Austria in Sankt Peter am Kammersberg. De camping is gelegen op 800 m hoogte in de Katschtal Vallei in Steiermark in Oostenrijk Dit jaar hadden wij een ingerichte tent van Vacansoleil gehuurd. Lees alles over onze ervaring in de tent.

Toen wij aankwamen rijden viel het ons gelijk op dat er alleen vaste tenten en stacaravans staan. Alles staat dicht op elkaar om zo de ruimte optimaal te kunnen benutten. De camping mist hierdoor de sfeer van een gezellige camping. Ook kan ik me voorstellen dat het in het hoogseizoen erg druk is. Je hebt geen privacy door de krappe opstelling. Recht voor onze tent stond een kraantje. Het was nu lekker rustig maar wanneer er meer gasten zijn betekent het dus dat alle mensen het kraantje recht voor jouw tent gebruiken. Weg rust en privacy. Een voordeel op de camping is dat er weinig gebruik wordt gemaakt van het toiletgebouw omdat veel mensen in een stacaravan zitten. Niet wachten voor een douche of een wc dus. Wel zo fijn. Het is ook fijn dat de camping gratis Wifi aanbiedt. Dit is alleen te ontvangen in een gemeenschappelijke ruimte boven het restaurant. Bij slecht weer een goed bezocht plekje. Maar ook aan het mooie weer is gedacht. Zo is er een niet verwarmd zwembad, een sauna en een animatieteam.

Een leuke tip is een wandelroute gelijk achter de camping. Het is een wandeling van ongeveer 20 min door het bos en door een koeienweiland naar het dorpje Peterdorf.  Het is leuke en makkelijke route om naar een klein dorpje te lopen om bijvoorbeeld iets te eten of te drinken.

 

20150829 183507De camping heeft een naast een klein winkeltje ook een eigen restaurant, TAFL’s Restaurant. Bij het restaurant hadden ze een slimme oplossing om wespen bij de frisdrank weg te houden. In plaats van het flesje met drinken open te maken werd er een gat in de dop gemaakt. Hier paste precies een rietje door. De wespen bleven hierdoor op afstand. Een erg slimme oplossing dus. De keuze qua eten was niet heel erg uitgebreid maar er was voldoende. Op de kaart stonden onder andere schnitzels, stoofpannetjes en pizza’s. Het eten is goed van smaak. Je kunt er zeker lekker eten wanneer je niet meer wilt rijden naar een van de omliggende dorpen.

 

Lekker wandelen

Genoeg over de camping. Het is natuurlijk ook goed om te weten wat er zoal in de omgeving te doen is. Hoe ga je je anders een aantal weken vermaken. Tijdens vakanties ontdekken wij de omgeving graag in de auto. Gewoon instappen en rond rijden om te kijken wat je tegen komt. Zo kom je op een kleine 30 km rijden van de camping de Günster Wasserfall van 65 meter hoog tegen. Door middel van trappen en stenen kun je omhoog lopen. Doordat de waterval redelijk ruig is zijn de paden glibberig en nat. Goed uitkijken dus! De wandelroute gaat eerst een stuk omhoog en dan om de waterval heen. Wij hadden onze wandelschoenen niet aan. Daarom hebben wij maar een klein stukje van de route gelopen. Iets verderop ligt de Sölkpass. Door het slechte weer was het boven op de pas nat en mistig. Dit gaf wel een aantal mysterieuze foto’s. De pas was niet zoals wij het gewend zijn. Er waren een aantal haarspeldbochten omhoog met een paar steilere stukjes. Het leuke was wel dat de koeien op de weg vrij rond lopen. We moesten  een aantal keer goed oppassen omdat de koeien op de weg liepen of stonden.

Wandelen GreimDe bergen rondom Sankt Peter zijn niet extreem hoog. De hoogste berg in de regio is de Greim. We hebben deze berg beklommen. Dit moeten we toch gedaan hebben als we hier zijn. De route begint bij de Greimhütte op 1649 meter. Met een klim van 841 m ga je naar de top op 2490 meter. Bijna gelijk na het begin staan er geen bomen meer. De hele route in de open zon en op rotsige ondergrond is best even afzien. Telkens als je denkt er te zijn moet je nog een stuk omhoog. Zoals Arjan altijd zegt “Na elke top volgt er nog een top”. Deze uitspraak is zeker van toepassing op de wandeling op de Greim. Het uitzicht boven op de Greim is geweldig. Zoals altijd alleen maar bergen om je heen. Hier doe je het voor! De route loopt verder aan de andere kant van de berg naar beneden. Van Oostenrijk zijn we gewend dat de routes goed staan aangegeven. Viel dat even tegen op de terugweg. We stonden halverwege een weiland vol koeien en konden nergens meer stenen met de route vinden. Het weiland liep steil naar beneden. We hadden geen idee hoe de route liep. Dit was toch even een domper.  We konden de weg zien waar we op gereden hadden en besloten maar wisten ook dat we nog een stuk om de berg heen moesten. Een beetje zigzaggend een pad zoekend gingen we langzaam naar beneden. Opeens zagen we op een ander pad mensen staan. We zijn hun richting op gelopen in de hoop geen hek met prikkeldraad tegen te komen. We hoorden mensen en zagen auto’s geparkeerd staan. Wij hoopten dat we weer bij de Greimhütte aangekomen waren. Maar helaas we waren aangekomen bij Schöneben. Dit was wel een plek op onze route en we zagen de bordjes weer staan. Eindelijk na 21 km en 5.30 uur later stonden we moe maar voldaan weer bij het beginpunt. De route is een aanrader in verband met het mooie uitzicht boven op de Greim. Je moet wel een beetje conditie en doorzettingsvermogen hebben. Wij begonnen onze route richting de Greim. Het is echter wel aan te raden om de route andersom te lopen en eerst naar Schöneben te gaan.

De ‘stad’ Murau

Oostenrijk kent veel kleine dorpjes maar er zijn toch ook een aantal grote dorpen. Op 15 km van de camping ligt een groter dorp Murau met 2191 inwoners en ligt aan de rivier de Mur. Murau heeft een leuke oude sfeer. Je kunt nog een stuk van de oude stadsmuur en poort zien. Langs de rivier de Mur loopt een wandelroute. Wanneer je hier loopt heb je gelijk niet meer het gevoel dat je in het dorp loopt. Murau is een stad van bier. De stad heeft dan ook een eigen brouwerij van Murauer Bier. De brouwerij is opengesteld als een museum om het proces van het bier brouwen te laten zien. Op vrijdag is er markt die niet veel voorstelt. Er staan 3 kraampjes met fruit en vlees.

Wanneer je niet van wandelen of fietsen houdt is er in de directe omgeving van Sankt Peter am Kammersberg niet veel te doen. De omgeving is zomers vooral gericht op wandel- en fietstoerisme. Ook paardrijden is erg geliefd in de omgeving. Dit kun je zien aan de vele maneges in de dorpen. In het gebied zijn veel skidorpen zoals Kreischberg en Frauenalpen. De camping ligt tussen 3 grote steden namelijk Salzburg (169 km), Klagenfurt (97,9 km) en Graz (128 km). In deze steden zijn er voldoende bezienswaardigheden aanwezig. Je moet er dus wel even voor rijden.


Aanbiedingen bij webshops

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.