Death Valley National Park, Amerika

Wanneer je een rondreis maakt door het westen van Amerika kan een bezoek aan Death Valley niet achterblijven. In tegenstelling tot het groen van Yosemite National Park is Death Valley voornamelijk droog en is het een onderdeel van de Mojavewoestijn. ‘s Zomers is het een van de heetste plaatsen op de wereld met een gemiddelde temperatuur van zo’n 46 °C.  Naast het heetste is ook het laagst gelegen gebied van Noord-Amerika in Death Valley NP te vinden.  De grote zoutvlakte  wordt Badwater genoemd en ligt op 86 m onder zeeniveau. Van het in totaal 13.628 km² grote gebied ligt het grootste oppervlakte van Death Valley in de staat Californië en een klein stukje in de staat Nevada.

Mesquite Flat Sand Dunes

Hoewel je anders zou denken is slechts minder dan 1% van Death Valley bedekt met zandduinen. De zandduinen worden gevormd door de wind en deze zandduinen vind je bij de Mesquite Flat Sand Dunes. Je kan over de zandduinen lopen maar het is aangeraden dit vroeg op de dag te doen. Aangezien het heel warm kan worden is het niet verantwoord om uit je auto te gaan laat staan een stuk te lopen in het hete zand. Op geen enkel moment zullen de zandduinen gelijk zijn. Ze worden constant van vorm veranderd door de wind. De hoogste duin is maar zo’n 30 meter hoog maar toch is het een imposant beeld. Bij de Mesquite Flat Sand Dunes is het toegestaan om te sandboarden als je maar uitkijkt voor de dieren en planten die er groeien.

Mesquite Flat Sand Dunes

Heet zand op de Mesquite Flat Sand Dunes

Harmony Borax Works

In het national park is naast de overweldigende natuur ook een stukje geschiedenis te vinden. Vroeger werd in de grond van Death Valley gezocht naar meerdere grondstoffen zoals goud maar voornamelijk borax. Borax is een wit mineraal en na verhitting verdampt het kristalwater waardoor het kristal over blijft. Bij Harmony Borax werkten voornamelijk Chinese arbeider voor een schamel loontje. De werkzaamheden waren zwaar en ze moesten een tocht van 270 km door de hete woestijn afleggen. Tegenwoordig is de oude werkplaats een bezienswaardigheid waar je de oude karren en watercontainer nog kunt zien.

Natuurschoon

Death Valley is verdeeld in verschillende prachtige natuurverschijnselen. Zo rijd je bijvoorbeeld via de 16 km lange Artist Drive langs gesteente in verschillende kleuren en een diepe canyon. De gesteenten hebben de kleuren rood/roze, groen en paars. De chemische reactie van mineralen na hoge temperaturen hebben de kleuren gevormd. Door ijzer is de kleur rood ontstaan, vulkanisch steen zorgt voor de groene kleur en de paarse kleur wordt gevormd door mangaan. Best bijzonder dat mineralen zo’n invloed hebben op een simpele steen. Het geeft een mooi beeld en bij Artist Pallete zie je een hele wand met kleuren.

Het heetste en bekendste uitkijkpunt is Zabriskie Point. Het is een oude afgraving en je hebt een prachtig uitzicht over gekleurd gesteente. Vanaf de parkeerplaats moet je wel een stuk omhoog lopen. Het is verstandig hier rekening mee te houden als het erg heet is. Er staan niet voor niets medisch personeel beneden en ze lopen zelf ook een aantal keer per dag heen en weer. Er wordt dus goed gelet op de bezoekers en uitdroging of vermoeidheid. Wij hadden het geluk dat het er, op de dag dat wij in Death Valley waren, slechts 35 graden was.

Het hoogste punt van Death Valley is Dante’s View en ligt op 1669 m hoogte. Het is een leuk weggetje met meerdere haarspeldbochten. Boven op de berg kom je op een parkeerplaats waar je een prachtig uitzicht hebt over de woestijn, zoutvlaktes en bergen. Als je hier eind van de dag bent kun je genieten van een prachtige zonsondergang.

Olancha

De nacht voordat wij naar Death Valley gingen sliepen wij in het kleine gehucht Olancha in The Ranch Motel. Toen wij aan kwamen rijden vroegen we ons af of het motel nog wel open was. Het zag er allemaal wat vervallen en verlaten uit. Het motel is een groot oud huis waarvan de kamers verhuurd worden. Er stond een klein gebouwtje naast wat als office diende en op de deur hing een aanplakbiljet waarop de dieren staan afgebeeld die je best wel eens tegen kan komen. Denk hierbij aan slangen en schorpioenen! Het slapen in een oud krakend huis in de woestijn heeft ook wel iets. Een nadeel is alleen dat het er erg koud is ‘s nachts.

The Office Ranch Motel

Ranch Motel in Olancha

Wanneer je een bezoek brengt aan Death Valley is het van belang van de tevoren goed de weersvoorspelling te bekijken. Wanneer het een erg hete dag wordt is het verstandig vroeg op pad te gaan. Er wordt overal gewaarschuwd voor extreme hitte en het kan gevaarlijk zijn om de auto te verlaten. Je wordt aangeraden geen airco aan te doen en mocht je toch uitstappen kun je het beste je auto laten draaien. In een halve dag heb je het national park wel gezien. Het is een kwestie van er door rijden en overal er even uit om de natuur te bekijken want verder is er niet veel te beleven. Dit komt natuurlijk door de droogte en hitte. Ik ben wel van mening dat je dit gedeelte van Amerika niet over mag slaan en het een bezoek zeker waard is.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: