Londen, Verenigd Koninkrijk

We zijn alweer twee week in het nieuwe jaar maar ik blik nog even terug naar december vorig jaar. Zoals elk jaar hebben wij ook in 2017 weer een kerstmarkt bezocht. Dit keer niet in Duitsland maar in Londen. Wij zien altijd mooie en gezellige foto’s van ‘The holiday season’ in Londen en waren hier wel erg nieuwsgierig naar. Is het vergelijkbaar met de kerstmarkten in Duitsland of toch compleet anders?

Reizen naar Londen

Er zijn meerdere manieren om naar Londen te reizen. Je kunt met de auto door de tunnel, met de trein, per boot of met het vliegtuig. Wij vonden een goedkope deal met Ryanair en kozen dus voor de snelste manier, het vliegtuig. Een nadeel was wel dat we vlogen vanaf Eindhoven wat voor ons niet het meest gunstige vliegveld is gezien de reistijd er naartoe. Eenmaal in het vliegtuig ben je binnen een uur in Londen wat wel erg fijn is. Wij landden op Stansted Airport waardoor we nog een kleine twee uur met het openbaar vervoer moesten reizen. Er zijn meerdere mogelijkheden om in de stad te komen en wij kozen voor de bus van National Express. Achteraf was dit niet de beste keuze gezien het drukke verkeer in de stad. Terug naar het vliegveld hebben we trein, Stansted Express, genomen. Je betaalt er iets meer voor maar het is dan ook een stuk comfortabeler en sneller. Ik raad je dan ook aan om de trein te nemen.

Het welbekende beeld van Londen

De beroemde dubbeldekker bus

Kerst in Londen

Op verschillende plaatsen in Londen zijn kerstmarkten te vinden. De voorbereidingen vinden al plaats in november en de kerstperiode duurt tot begin januari. De bekendste winkelstraten Regent Street, Bond Street en Oxford Street zijn versierd met verlichting en elk warenhuis heeft de mooiste kerstversieringen in de etalages. De grote warenhuizen Harrods en Selfridges staan vol met kerstbomen, kerstversiering en er draait zelfs een DJ om het winkelen plezierig te maken. Hierdoor wordt het lopen in de warenhuizen iets aangenamer want doordat het zo gigantisch druk is in deze warenhuizen kun je er amper normaal lopen.  In de grote speelgoedwinkel Hamleys lopen elfen, vind je de kerstman en kunnen kinderen hun ogen uitkijken naar al het speelgoed.

Iedereen die wil schaatsen is in Londen op de juiste plaats. Door de stad zijn wel acht ijsbanen te vinden waar het altijd een gezellige drukte is. Je vindt onder andere een ijsbaan bij Somerset House, The National Museum, The Londen Eye, The Tower of Londen en in Hyde Park. In Hyde Park hebben ze geprobeerd een kerstmarkt uit Duitsland na te maken. Winter Wonderland staat vol met kermisattracties en bratwurst en glühwein tentjes. Om binnen te komen moet je even in de rij staan en alle tassen worden gecontroleerd in verband met de veiligheid.

In de stad zijn meerdere kerstmarkten verspreid. Zo vindt je kraampjes Op The Southbank bij de London Eye en op meerdere plekken langs de Theems. Op Trafalgar Square staat elk jaar de grootste kerstboom van 20 meter geschonken door Oslo. Het kunstcentrum Somerset House is deze periode omgetoverd tot een groot kerstcentrum. De kamers van het huis zijn omgetoverd tot kleine winkeltjes met elk een thema. Je kunt door alle kamers lopen en komt uiteindelijk bij de kassa uit.

Ijsbaan bij Somerset House

Een van de acht ijsbanen vind je op het plein bij Somerset House

Bezienswaardigheden

Naast alle kerstfestiviteiten heeft Londen natuurlijk veel meer moois te zien. Wij maakten een wandelling langs de Theems naar The Tower Bridge. Van veraf zie je de bekende torentjes en elke dag passeren er zo’n 40.000 voertuigen en voetgangers de brug. Aan de voet van de brug vind je de Tower of Londen. De naam doet denken aan een toren maar het is een paleis. Tegenwoordig is het een museum waar de kroonjuwelen van de Britse koninklijke familie te zien zijn. Wij zijn over de brug aan de andere kant van de Theems verder gelopen naar The Borough Market, een grote overdekte foodmarket.

Een van de bekendste straatbeelden van Londen is toch wel The Big Ben met aan de voet The Houses of Parliament. Helaas staat The Big Ben de komende vier jaar in de steigers en zal je hem niet horen slaan. Uiteraard mogen The Westminster Abbey en Buckingham Palace niet ontbreken in het rijtje van bezienswaardigheden.

Underground

Van de ene naar de andere kant van de stad is ideaal met de metro. Het metro netwerk kent meerdere routes aangeduid met een kleur. Wij verbleven in een buitenwijk West Cromwell in het West Cromwell Hotel. Op 400 meter zat een metrostation waar we via de District Line (groen) binnen een kwartier midden in de stad stonden. Om het goedkoopst met de metro te reizen koop je een Oyster Card. Dit werkt net als onze OV-chipkaart met een saldo waarmee je in- en uitcheckt.

Underground

The Underground

Als je met kerst naar Londen gaat en je verwacht een kerstmarkt als Duitsland dan valt het erg tegen. Wij waren niet erg enthousiast omdat het hét net niet was. Er hing wel overal verlichting maar de marktjes stelden niet veel voor. De stad Londen was leuk om te zien maar wij zullen er niet gauw nog een keer naar toe gaan. We hebben steden met meer sfeer gezien zoals bijv. Melbourne. Misschien zijn wij dan wel weer iets te verwend omdat we veel verschillende steden gezien hebben. Het vliegen met Ryanair hebben wij ook niet als ideaal ervaren. Op de terugweg was er veel sneeuwoverlast en we werden helemaal niet op de hoogte gesteld terwijl we al ruim een uur stonden te wachten of onze vlucht überhaupt wel doorging.  Het reizen met de metro in Londen is wel ideaal en je bent zo aan de andere kant van de stad. Ik weet wel dat wij volgend jaar gewoon weer een kerstmarkt in Duitsland gaan bezoeken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: