Delfsail, a festival of energy

Eens in de vijf jaar wordt in Delfzijl een maritiem festival gehouden wat Delfsail wordt genoemd. Delfsail werd voor het eerst in 1986 georganiseerd door de gemeente Delfzijl en de havenbedrijven. Waar het eerder begon met een aantal schepen breidde Delfsail zich al snel uit tot een internationaal evenement waar beroemde en minder beroemde Tallships uit de hele wereld op af komen. de tallships zijn varende monumenten en een genot voor het oog van liefhebbers.

Tallships

Een tallship is de Engelse naam voor een zeewaardig zeilschip die vooral gebruikt wordt voor een opleiding. Aan boord wordt jonge matrozen de gevaren van de zee, de andere culturen en de ontwikkeling van hunzelf geleerd. Veel van de ouderwetse tallships zijn niet meer in gebruik maar worden replica’s getoond. Omdat tallships toch een hoogtepunt zijn bij een nautisch/maritiem festival worden er naast Delfsail meerdere evenementen georganiseerd waarbij mensen van deze grote zeilschepen kunnen genieten zoals Sail Amsterdam en Sail Den Helder.

Delfsail 2016

Het is de bedoeling dat Delfsail eens in de vijf jaar gehouden wordt maar het was alweer 7 jaar geleden na de laatste editie. Het thema van Delfsail 2016 was “A Festival of Energy”. Ook dit jaar waren er een aantal bekende tallships aanwezig zoals een replica van de Nao Victoria. De Nao Victoria is een schip uit de 16e eeuw waarmee als eerste een reis rond de wereld gemaakt is. Een tweede indrukwekkend schip dat binnen vaarde in Delfzijl is het Russische schip STS Mir. Dit schip stamt uit 1987 en is de snelste windjammer in haar klasse, Het evenement duurt 4 dagen waarbij traditiegetrouw op donderdagmiddag de schepen binnen varen en zondagmiddag weer uitvaren. De tussenliggende dagen liggen de tallships en overige historische schepen aan de kade en kan er een kijkje in verschillende schepen genomen worden. Naast het bekijken van de schepen staat Delfzijl bol van muziek, theater, markten en worden alle dagen afgesloten met een vuurwerkshow. Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op Delfsail of je nou liefhebber van historische schepen bent of niet er is genoeg te beleven voor jong en oud.

Ik heb Delfsail bezocht op donderdag tijdens de Sail-In maar door het slechte weer heb ik helaas maar weinig foto’s kunnen maken. Ik deel er toch graag een paar met jullie.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: