Great Ocean Road, Australië

Na Melbourne hebben wij onze reis vervolgd over de beroemde Great Ocean Road. Maar voor we dit konden doen moesten we eerst in Melbourne onze huurauto ophalen. Nadat wij een extreem warme dag gehad hadden werden we nu wakker met een stevige regenbui. Omdat het van ons hotel 1,5 km lopen was naar Hertz autoverhuur hadden we eerder al besloten dat dit prima te lopen was. Omdat wij niet van suiker zijn hebben we onze jassen aangetrokken en zijn we dapper met onze koffers, die overigens van onder niet helemaal waterdicht zijn, door de stad gelopen.

Eenmaal aangekomen bij de autoverhuur boden ze ons een upgrade van klasse aan voor een ‘speciale prijs’. Scherp als Yolanda was merkte ze gelijk op dat hij de Toyota Camry benoemde als mogelijke upgrade. Op onze boekingspapieren stond genoemd dat wij een Camry zouden krijgen maar volgens de medewerker van Hertz hoorde deze helemaal niet in de klasse wat genoemd stond. Omdat de auto letterlijk benoemd stond was er weinig discussie en kregen we een Camry mee. Hij wees naar een krappe parkeergarage aan de overkant en gaf aan dat de auto op de 6e verdieping stond, een automaat, met het stuur aan de ‘verkeerde’ kant en dan moeten we ook nog eens aan de ‘verkeerde’ kant rijden. Na Melbourne zonder schade uit gekomen te zijn waren we redelijk gewend aan de auto en konden we aan de Great Ocean Road beginnen terwijl de zon weer begon te schijnen. Na eerder al de Icefield Parkway te hebben gereden in Canada is dit onze tweede bekende route buiten Europa die we mogen bewonderen.

Rotsformaties

Gravers van de Great Ocean Road

Een monument voor de gravers van de Great Ocean Road in 1919

De Great Ocean Road is een wereldberoemde route in de staat Victoria van 240 km en begint bij het plaatsje Torquay en eindigd vlak voor Warnambool. Wat vele mensen niet weten is dat de Great Ocean Road het grootste oorlogsmonument voor slachtoffers van WWI is en gebouwd door de soldaten die terugkwamen uit deze oorlog. Een van de dingen waar de Great Ocean Road om bekend staat zijn de vele rotsformaties die je tegenkomt langs de route, waarvan The 12 Apostles toch wel de bekendste is. Daarnaast kom je onderweg The Arch, The London Bridge, de Grotto en nog vele andere formaties tegen.

Veranderende landschappen

Terwijl je over de Great Ocean Road rijdt verandert het landschap snel en continu iets wat wij erg fascinerend vonden. Zo begin je langs de kustlijn waar je de zee op de rotsen ziet botsen. Dit wordt al snel opgevolgd door heuvels met uitgestrekte groene landschappen. Een klein stukje verder kom je ineens tot onze verrassing door een stukje regenwoud waar je rond kunt wandelen. Als je ooit de Great Ocean Road route kan rijden moet je zeker afslaan naar Cape Otway Lighthouse. De weg erheen staat namelijk bekend vanwege de grote kans om koala’s te zien. Koala’s zie je niet gauw langs de weg maar wij hadden het geluk er 4 te zien, waarvan er eentje heel dicht in een boom naast de weg zat. Hij zat ook nog eens op een lage tak rustig te eten. Wat een prachtig mooie beesten zijn dit!

Wij hebben twee dagen over de route gedaan en hebben overnacht in Summers Rest Units in Port Campbell, een erg rustig maar gezellig plaatsje. Wij waren zeer verrast door de wisselende landschappen waardoor wij ons steeds waanden in een ander land dan Australië. Het is voor ons moeilijk voor te stellen dat een weg van 240 km zoveel variatie biedt. Tijdens de kerstdagen van 2015 heeft een groot deel langs de Great Ocean Road bij Lorne nog in brand gestaan. De overblijfselen hiervan zijn goed te zien omdat het hele bos langs de route zwart en weggebrand is.

6 Comments

 1. Ite

  Net alsof ik 2012 weer opnieuw beleef: het monument, het regenwoud (die boom), cape Otway, de Apostelen .. noem maar op. Ik zwijmel weg en ben heel erg jaloers 🙂
  Erg wacht jullie nog veel moois, adem in adem uit. Geniet en neem het allemaal goed in je op want dit mag je nooit vergeten.

  Reply
  1. Yolanda (Post author)

   We gaan over 5 dagen Australië alweer verlaten gaat echt zo snel. Vrijdag vliegen we voor 4 week naar Nieuw-Zeeland weer een compleet ander land. We zijn erg benieuwd hiernaar maar dat wordt vast ook super mooi.

   Reply
 2. Bonnie

  En het Australisch avontuur is begonnen, en naar ik hoop ook begonnen met droge kleding. De blog en foto’s zijn iig super. Veel plezier Down Under.

  Reply
 3. Marcella

  Wat een geweldig mooie weg, werkelijk prachtige natuur! Koala’s lijken me echt supermooie dieren. Tof!

  Reply
  1. Yolanda (Post author)

   Koala’s zijn zulke mooie dieren en echt gaaf dat we ze gezien hebben want je vindt ze erg moeilijk. We hebben ze op meerdere plekken gespot maar soms moet je echt heel goed kijken voor je er eentje ziet.

   Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: