Kerstmarkt Keulen, Duitsland

Omdat ze in Duitsland wel weten hoe ze de feestdagen moeten vieren vinden wij het erg leuk om in verschillende steden een kerstmarkt te bezoeken. Zo waren wij vorig jaar in Düsseldorf en dit jaar hebben wij gekozen voor de kerstmarkt Keulen waar 7 kerstmarkten te vinden zijn. Om het nog gezelliger te maken werden we vergezeld door Annika en Geert-Jan van bruinenblond. Het is in Duitsland de gewoonte om op donderdag- en vrijdagavond na het werk een drankje te doen op een van de kerstmarkten. Dit is dan ook de reden waarom wij op donderdag naar Keulen gingen en op zondag weer naar huis.

De stad Keulen

Keulen is met ruim 1 miljoen inwoners de vierde grote stad in Duitsland. De stad ligt aan de Rijn in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en is voor ons vanuit Veendam te bereiken in iets meer dan 3 uur. De bekendste bezienswaardigheid van Keulen is de Dom die gek genoeg tijdens de zware verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog bijna ongeschonden is gebleven. De Dom is het hart van Keulen wat ook niet zo gek is aangezien ongeveer 39% van de inwoners katholiek is. Als je in de stad loopt kun je de dom niet missen met een lengte van 144,58 meter, een breedte van 86,25 meter en torens van 157 meter hoog.

Naast de Dom zijn er nog 12 basilieken in de stad te vinden. Andere bezienswaardigheden zijn de Rijn, met zijn vele bruggen en een heuse kabelbaan, het Praetorium, een ondergrondse Romeinse tempel ruïne, de oude stadsmuur en de vele oude gebouwen in de Alt Stadt.

De Dom vanaf de Rijn

de Dom

De kerstmarkten

Elk jaar zijn er vanaf eind november tot aan de kerst in Duitsland 201 kerstmarkten te bezoeken met elk een unieke sfeer. Wat de kerstmarkten gemeen hebben is dat er veel glühwein, chocomel en bratwursten te verkrijgen zijn. De lekkerste bratwursten komen van een rond draaiende houtskool barbecue. Je moet soms even zoeken maar het verschil in smaak is zeker de moeite waard. Chocomel kun je zonder drank krijgen maar ook met een scheut rum, baileys, amaretto of jägermeister. Vooral wanneer het koud is buiten gaat dit er lekker in.

Bij de Dom

De eerste kerstmarkt vind je tegenover de Dom. Deze kerstmarkt heeft 150 kraampjes en een kerstboom van 25 meter hoog vol met lampjes. Op deze markt zijn voornamelijk zoete lekkernijen te vinden. Een klein stukje verder vindt je ook een deel van deze kerstmarkt met een grote draaimolen met kerstfiguren waar je het wel bekende glühwein, eggpunch, chocomel (met of zonder een scheut drank) en andere warme drankjes kunt nuttigen. De draaimolen is het middelpunt en wordt omringd door kraampjes met voornamelijk handwerk.

De Neumarkt

De tweede kerstmarkt is te vinden op de Neumarkt en heeft ook wel de bijnaam Engeltjesmarkt. De kraampjes zijn net kleine huisjes en er zijn erg veel lichtjes en kaarsen. Op deze markt is ook de kerststal te vinden en de bomen hangen vol met lichtgevende sterren.

Sterren in de boom

Lichtgevende sterren in de bomen

Alt Stadt

In de Alt Stadt vindt je de grootste weihnachtsmarkt van Keulen verdeeld over de Heumarkt en de Alte. De pleinen zijn verbonden door een grote schaatsbaan en een curling baan. Met een loopbrug kun je over de ijsbaan heen en heb je een uitzicht op de kraampjes van deze markt. Bij de ijsbaan vind je het Stapelhaus, de naam zegt het al een huis met 2 verdiepingen waar je drankjes kan nuttigen.

Rudolfplatz

Op het Rudolfplatz is Nikolausdorf te vinden. Dit is wel erg vrij vertaald en op de bekers staat dan ook Sinterklaas afgebeeld. Dit is toch een beetje een raar idee en past niet in de sfeer van de kraampjes die in kerststijl versierd zijn. Op een van de kramen staan de rendieren met de slee van de kerstman vol met cadeautjes. Op de achtergrond zie je de Hahnenburgertor en er staat een grote adventskalender.

Rendieren met slee

Rendieren met slee

Schaafenstraße

Wat in Keulen afwijkt van andere steden is de kerstmarkt op de Schaafenstraße. Dit is eigenlijk de gay kerstmarkt en is vooral versierd in roze en paars. Het is een kleine markt waar een podium staat voor artiesten en waar je in tegenstelling tot de andere markten geen glühwein of chocomel drinkt maar cocktails.

Stadtgarten

Ook in het stadspark is een markt te vinden. De uitstraling hier is wat saai en alle kraampjes zien er exact hetzelfde uit. Boven op de kraampjes staan houten rendieren en het oude ambacht speelt hier een belangrijke rol. In de avonduren wordt op het podium een sprookje of verhaal nagespeeld. Dit is natuurlijk wel leuk voor de kinderen.

Der Hafen

De laatste kerstmarkt vind je lang de Rijn en heeft een maritieme sfeer. Er zijn veel viskramen te vinden en een van de kramen is in de vorm van een piratenschip.

Hohenzollernbrücke over de Rijn

De Rijn

In tegenstelling tot de kerstmarkt in Düsseldorf vorig jaar had de kerstmarkt Keulen weinig sfeer. Overdag was er geen muziek op de markten en ‘s avonds was er af en toe een bandje of kerstkoor te vinden. Ook was het erg druk waardoor het vooral zaterdagavond schuifelen was met duizenden mensen tegelijk. Hierdoor had je niet rustig de kans om in alle kraampjes te kijken of te genieten van een lekker warm drankje. Toch zijn deze markten in combinatie met de mooie stad Keulen erg leuk om te bezoeken. Er is zoveel verschillends te zien dat je je geen moment hoeft te vervelen. Ik raad je wel aan om er meerdere dagen door te brengen zodat je alle tijd hebt om alles te bekijken. Een uitstekend hotel hiervoor is Mercure Hotel Köln Belfordstrasse. In dit hotel zit je op een kleine 20 min lopen van de Dom, dichtbij de stad en toch uit de drukte.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: