Fraser Island, Australië

Omdat wij veel spannende en positieve verhalen over Fraser Island hadden gelezen was dit onze volgende bestemming na de oostkust. Een van de dingen waar Fraser Island om bekent staat is de aanwezigheid van Dingo’s en hier wordt dan ook volop voor gewaarschuwd. Omdat het eiland alleen uit zand, strand en bos bestaat is het enkel toegankelijk met een 4WD. Wij hadden voor 2 dagen een 4WD (Suzuki Jimny) gehuurd bij Aussie Trax en hebben in Eurong in het Beach Resort overnacht. Fraser Island is 5 tot 25 km breed en 122 km lang en is alleen met een ferry of via een vliegtuigje waarmee je op het strand land te bereiken. Wij zijn met de ferry overgevaren aangezien de auto ook mee moest. De overtocht duurde ongeveer 3 kwartier, maar onderweg is er genoeg te zien omdat er onder andere dolfijnen zwemmen en met heel veel geluk kunnen er walvissen en Dugongs gespot worden. Wij hebben in ieder geval op de heenweg een dolfijn mogen spotten.

Rijden op Fraser Island

Het leuke aan Fraser Island is de mogelijkheid om off road en op het strand te rijden met een 4WD. Doordat op het eiland geen wegen te vinden zijn en de routes voornamelijk uit mul zand of boomwortels bestaan is dit dus ook voornamelijk het geval. Het strand waar je op kan rijden ligt aan de oostkant en heet 75 Mile Beach en hier kun je alleen rijden tijdens laagtij. Van te voren kregen we de tijden van hoogtij mee en wanneer we dus niet op het strand konden rijden, ’s nachts en ’s ochtends heel vroeg. Wij hadden een Suzuki Jimny gehuurd en dit is een kleinere variant 4WD auto. De auto bleek niet van hele goede kwaliteit. Zo was de koppeling slecht wat schakelen tussen de eerste, tweede en achteruit nogal frustrerend maakte en helaas viel het motorvermogen wel eens weg waardoor het rijden in mul zand geen succes was. Wij kwamen hierdoor eenmalig zelfs vast te zitten in het mulle zand. Gelukkig kwamen er snel auto’s achter ons aan die ons hielpen om hier uit te komen zodat we verder konden rijden. Niet dat ze veel keus hadden want om ons heen konden ze niet. We veroorzaakte op de ‘hoofdweg’ dus ook al snel een kleine file.

Lake McKenzie

De eerste bezienswaardigheid waar we gestopt zijn is Lake McKenzie een helderblauw meer met een parelwit strand. Het zand zou reinigt werken voor zilveren sieraden maar dit hebben we niet uitgetest. Het meer is aardig groot en wordt ook snel dieper wat je kan zien door het kleurverschil in het water. We hebben even lekker in Lake McKenzie gezwommen, met het warme weer van de eerste dag was het koele water een heerlijke verademing.

Lake McKenzie vanaf het uitzichtpunt

Lake McKenzie

Lake Wabby

Het tweede meer waar we naartoe gereden zijn is Lake Wabby. Dit meer ligt achter de duinen bij de zee en door de wind wordt er steeds meer zand over de duinen richting Lake Wabby geblazen. Het meer wordt hiermee gevuld waardoor deze steeds kleiner wordt en de zandduin steeds groter. De verwachting is dan ook dat binnen 10 jaar Lake Wabby is veranderd in een zandvlakte. Na onze stop bij Lake Wabby hebben we nog een stukje van het strand verkent en zijn richting het resort gereden om rustig te eten en nog even te zwemmen.

Eli Creek

De tweede dag zijn we via het strand richting Eli Creek gereden. Eli Creek ligt aan het strand en wanneer je 100 meter omhoog loopt dan brengt de stroming van de rivier je weer terug naar het strand, het wordt ook wel een natuurlijke wild water baan genoemd. Wij hadden nadat we de omschrijving van Eli Creek hadden gelezen er heel wat van verwacht maar het stelde niet veel voor. Door de droogte zat er bijna geen stroming in de rivier en was het waterpeil ook aan de lage kant. Dit zou leuk kunnen zijn met een zwemband of luchtbed anders is er niet veel aan. De creek loopt over het strand de zee in en om er te kunnen komen moest je dan ook de creek oversteken en dus door het water rijden. Dit was dan wel weer een leuke bonus.

Maheno Wreck

Wanneer je over het strand rijdt kom je een scheepswrak tegen wat over is gebleven van het Maheno schip. Dit schip is in 1935 gestrand en ligt nadat het verplaatst zou worden sinds 28 maart 1936 op het strand bij Fraser Island. Vroeger was het een groot schip maar nu is er niet veel meer van over. Hij is aangetast door de zon, het zout van de zee en de wind en vergaat hierdoor in de loop der tijd. Om te zien wat weersomstandigheden met zo’n groot schip kan doen is wel indrukwekkend en vooral om te zien wat er na 80 jaar nog van over is, al is het helaas niet te zien hoeveel er door de zee in het zand is gezonken.

Wij zijn in totaal 2 dagen op Fraser Island geweest maar hadden nog wel een dag langer kunnen blijven. Al was het alleen al om een Dingo te spotten, die we helaas niet zijn tegen gekomen. Ook zijn hier erg mooie langere wandelroutes waar we helaas niet aan toe gekomen zijn. Daarnaast ook gewoon leuk om met een 4WD over het eiland te kunnen ‘ scheuren’, niet echt scheuren want snelheid kun je niet maken door het mulle zand. Het is aan te raden om geen Suzuki Jimny te huren zoals wij want wij zaten vast en de mensen die ons eruit hielpen wisten ons lachend te vertellen dat dit vaak met de Jimny’s het geval is. Het eiland heeft veel variatie te bieden waardoor je er meerdere dagen kunt verblijven en je ook goed kunt vermaken, wil je echter alleen de bekendere dingen bekijken dan zijn twee dagen ruim voldoende.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: