East Coast route, Australië

Na onze duikervaring hebben we onze weg vervolgt langs de East Coast richting Brisbane. De East Coast is opgedeeld in verschillende gedeeltes met elk een eigen coast. De temperatuur is hier het gehele jaar aangenaam warm en deze kant van Australië staat vooral bekend om de vele eilandjes en het Great Barrier Reef.

The Falls Route

Als je vanaf Cairns naar Townsville wilt rijden kun je twee routes volgen. De eerste is via de kust en de tweede is met een bochtje het binnenland in via The Falls route. Wij hebben voor de laatste optie gekozen omdat we in de komende 2 weken nog genoeg kust en zee zouden zien. De route brengt je naar 3 compleet verschillende watervallen. De eerste waterval was de Millaa Millaa Falls, een redelijk smalle waterval met veel water en een prachtig meer eronder waardoor deze waterval uitermate geschikt is om onder te zwemmen. Je moet echter niet denken dat dit aangenaam is want het water is behoorlijk koud. De tweede waterval op onze route was de Zillie Falls. Alleen al de route er heen lopen is een uitdaging want het is klim en klauterwerk tussen stenen en rotsen door maar eenmaal beneden heb je een prachtig uitzicht. Deze waterval is minder geschikt om te zwemmen omdat er veel stenen in het water liggen en het water redelijk ondiep is. De derde en laatste waterval die wij tijdens deze route gezien hebben was de Elllinjaa Falls, een veel bredere waterval dan de vorige twee en ook met een ondiep meer eronder waar je wel in kunt zwemmen. Wij vonden de Zillie Falls de mooiste ondanks dat deze het lastigst te bereiken was is deze wel het meest de moeite waard. De wijze waarop het water neerkwam en afketste op onderliggende stenen gaf een zeer speels effect welke in het zonlicht vanuit de juiste hoek gezien ook nog een mooie regenboog vormde.

Townsville

Onze eerste overnachting was in Townsville waarvan we van tevoren gehoord en gelezen hadden dat je in Townsville op moet passen voor slangen die door de droogte in de riolen kruipen en zo omhoog kunnen komen door je wc. Townsville is een historische plaats en ons hotel The Yongala Lodge zat ook in een historisch gebouw. De plaats heeft een grote haven en een groot gedenkplein voor militairen. Als je wilt eten moet je naar de eetstraat Palmers Street waar je vooral snackcafe’s en visrestaurants en een enkele mexicaan of grill vind en verder zie je weinig eetgelegenheden in Townsville. Wij waren niet onder de indruk van Townsville mede doordat we ongeacht tijdstip voornamelijk dronken, en dan niet de gezellige soort dronken, personen bleken tegen te komen.

Whitsunday Coast

De omgeving van Townsville wordt opgevolgd door de Whitsunday Coast en loopt van Airlie Beach tot Mackay. Wij hebben in Airlie Beach overnacht in Bush Village Budget Cabins een erg net vakantiepark met schone en grote huisjes. Airlie Beach is de Salou van Australië omdat het erg druk was met vooral jeugdige backpackers en het centrum zat vol met hostels, goedkope eettentjes, drank- en nachtclubs en excursiebalies. Omdat je hier niet in de zee kunt zwemmen zat een paar meter vanaf de zee een grote lagoon. Deze was gevuld met zeewater en het water was lekker opgewarmd door de zon. Hier hebben wij heerlijk gedobberd en een beetje verkoeling gezocht van de 38°C. Normaal gesproken zou het in februari regenseizoen zijn maar dit jaar was het nog steeds droog en lagen de temperaturen hoger dan normaal. Vanuit Airlie Beach gaan veel excursies naar Whitsunday Island waar veel gesnorkeld, gedoken en gezeild wordt. Na Airlie Beach was Rockhampton onze volgende bestemming, een plaats met vooral industrie waar niet veel te doen was. Onderweg zijn we daarom gestopt bij Broken River in Eungella National Park. Dit was de laatste plek tijdens onze reis waar we mogelijk vogelbekdieren konden zien, en deze wilden wij nog erg graag in het wild zien. Maar helaas we hebben ze na hier een paar uur rondgelopen en rustig gezeten te hebben niet gezien. We hadden achteraf graag een nacht hier willen blijven maar omdat we al veel hotels geboekt hadden en een redelijk strakke planning hadden was dit niet mogelijk. In Rockhampton verbleven we bij Discovery Holiday Parks, waar we chagrijnig werden ontvangen omdat de receptie blijkbaar 2 uur eerder dicht was dan op Booking.com stond aangegeven. Omdat we zo lang in Broken River waren gebleven kwamen we laat aan en we zijn vroeg weer vertrokken waardoor we eigenlijk niets van de stad gezien hebben, al hebben we gehoord dat we weinig hebben gemist.

Zonsondergang in Airlie Beach

Airlie Beach

The Capricorn Coast

De laatste coast waar wij verbleven voor we naar Fraser Island gingen is de Capricorn Coast en deze loopt van Rockhampton tot Bundaberg, de stad van de suiker en rum. Wij zijn vanaf Rockhampton naar Agnes Water gereden om te overnachten bij Beachside 1770. Dit is officieel een backpack hostel, op 200 meter van het strand, maar er zijn 4 huisjes waar je ook kunt overnachten. Onderweg zijn we gestopt bij Auckland Point Lookout in Gladstone omdat je hier een mooi uitzicht over de eilandjes zou hebben volgens Lonely Planet. Het was niet de moeite waard om te stoppen omdat Gladstone een grote industrie stad is en we uitzicht hadden op een rommelige industriële haven en wat achterliggende eilandjes. Een paar kilometer na Agnes Water vind je Town of 1770. Dit was de eerste plek aan de oostkant van Australië waar Captain James Cook voet aan wal heeft gezet. De plaats is maar 1 straat maar overal vind je de geschiedenis terug op bordjes met teksten en foto’s. Agnes Water zelf is ook erg klein en we hadden nog weinig eetgelegenheden gezien. In ons Lonely Planet ‘East Coast Australia’ boek hadden we gelezen over Agnes Water Tavern. Een groot café waar bijna alleen maar plaatselijke mensen komen omdat er geen borden aan de hoofdweg staat. De bar is strikt gescheiden van het eetgedeelte en er hing een erg gezellige sfeer en het eten was ook nog eens goed. Zeker de moeite waard om hier te gaan eten of iets te gaan drinken. Een grote plus alleen kwamen we hier te laat achter, is de courtecy bus die je ophaalt en thuisbrengt. De laatste nacht voordat we naar Fraser Island gingen brachten we door in Hervey Bay, een plaats die vooral bekend staat om de excursies naar Fraser Island en om walvissen te kijken. Wij verbleven bij Silver Sands Studio Room tegenover de zee. Doordat Fraser Island voor de kust bij Hervey Bay ligt heb je hier altijd een rustige zee waardoor deze uitermate geschikt is om in te zwemmen. Na Agnes Water is er op de een of andere vreemde manier geen kwallengevaar meer waardoor de zee ook hiervoor veilig is.

Wij vonden dat er tijdens deze route naar beneden weinig variatie te vinden was. Als je van zee en het strand houdt moet je zeker naar de East Coast gaan maar wij hadden de zee na een aantal dagen wel gezien. Omdat je het grootste deel van de East Coast toch niet in de zee kan zwemmen door kwallen of ruige golven was er niet veel te doen misschien dat de vele eilandjes voor de kust voor afwisseling kunnen zorgen. Het weer was wel erg lekker al was 38°C soms toch stiekem wel erg warm maar je hoort ons niet klagen.

1 Comment

  1. Bonnie

    Ondanks de warmte toch genoten…Top. (Y)

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: