Great Barrier Reef, Australië

Het Great Barrier Reef is een erg geliefde en bekende plek bij duikers en staat niet voor niets in de top 3 van beste duik locaties en dit konden wij uiteraard niet overslaan. Na ons krokodillenavontuur in Daintree zijn we 3 dagen met een boottocht het Great Barrier Reef opgegaan. Wij wilden graag onze Advance Cursus doen en dat kon bij Pro Dive Cairns. Om de Advanced te halen moesten we 3 verplichte duiken maken namelijk diepteduik, navigatieduik en nachtduik. Hiernaast hebben we de specialiteiten Peak Performance Buoyancy (balans) en fotografie gekozen en na 5 duiken waren wij Advanced Open Water gecertificeerd. Voordat wij met de trip meegingen hebben wij een nacht overnacht in Cairns. Hier hebben we een heleboel Flying Foxes gespot, de bomen zaten er vol mee. Op de boulevard is een groot gratis zwembad omdat je niet in de zee kan zwemmen.

Aan boord

We moesten ons om 06.15u melden bij de duikwinkel om wat papieren in te vullen en spullen te passen. We hoefden alleen een BCD (trimvest) en vinnen dus we waren gelukkig zo klaar. Om 07.00u was iedereen er en werden we met busjes naar de haven gebracht waar onze boot lag. De boot was vol en we waren in totaal met 32 mensen op de duiktrip. De dag begon aan boord met een ontbijt met vers fruit, koffie, thee en broodjes. Hierna kregen we uitleg over het schema en de veiligheidsregels. Iedereen kreeg een nummer waarmee de crew elke keer controleerde of iedereen er was voordat we weer gingen varen. Aan boord van de boot was alles super netjes geregeld. We hadden een hut met ons tweeën en er was een kok mee die 3 keer per dag verse maaltijden bereidde. We konden de hele dag koffie en thee en koekjes pakken en er was frisdrank tegen een kleine betaling te verkrijgen.

Milln Reef

Het eerste rif waar we naartoe gingen was Milln Reef een tocht van ruim 2 uur op een redelijk ruige zee, we werden dus flink heen en weer geschommeld. We hadden onze eigen plek waar de duikfles al klaar stond en we onze spullen konden opbouwen. Deze plek bleef de hele trip van ons waardoor we maar 1 keer alles in elkaar hoefde te zetten. We kregen een stingersuit, een pak die je hele lichaam bedekt en heel dun is, tegen de vele kwallen aangezien het nu kwallenseizoen is (al zag je er weinig van en was het meer een verplicht nummertje). Het Milln Reef heeft verschillende duikplekken en je ziet er vaak Reef haaien zwemmen. Wij zagen deze voor het eerst tijdens onze eerste nachtduik waar deze rustig voorbij zwom. De nachtduik vonden we overigens eerst wel even spannend omdat je ’s nacht natuurlijk niets ziet alleen waar je zaklamp schijnt. Achteraf vonden wij de nachtduik super gaaf omdat je veel meer gefocust bent op wat je ziet en je ziet hele andere vissen en dieren dan overdag.

Flynn Reef

Het tweede rif waar we naartoe gevaren zijn is Flynn Reef. Een heel ander rif dan Milln Reef met ander koraal en andere vissen. In dit rif zwemmen veel Triggerfish. Deze vissen zijn erg agressief wanneer ze aan het nesten zijn en vallen dan duikers aan. Arjan was de gelukkige en werd aangevallen door een Triggerfish maar wist hem door een trap met zijn vinnen van zich af te schudden. De vissen hebben grote tanden waar ze erg hard mee kunnen bijten. Bij het Flynn Reef wonen Brian en Neville, twee gigantische leatherback schildpadden geschat op 130 jaar oud en 2 meter lang. Deze kun je hier vaak zien tijdens de nachtduik. Wij hebben deze schildpadden gezien en dat was te gek om zulke grote schildpadden voorbij te zien zwemmen. Terwijl je plat in het water ligt en er zwemt een schildpad die de grootte heeft van een kleine auto, ben je toch wel even onder de indruk. Ook hebben we hier een aantal haaien gespot die terwijl we van de boot sprongen al met een aantal om ons heen zwommen.

Thatford Reef

Het laatste rif waar we gedoken hebben is Thatford Reef. Dit was niet echt een plek die bekend staat om zijn vele grote vissen en schildpadden, maar om zijn uitzonderlijke rots en koraal formaties. Zo hebben we een duik gemaakt waarbij je om een soort grote paddenstoel vormige stuk koraal heen zwemt met dieptes variërend van 6 tot 18 meter. Bij de tweede duik hier zwommen we door een onder water ‘ravijn’ waarbij je de rotswand kon volgen via de ene kant en via de andere kant weer terug kwam, in deze wand zaten een aantal kleine tunnels waar je doorheen kon en als er duikers doorheen zwommen en de luchtbellen kwamen door het rif omhoog gaf dit onderwater een adembenemend effect.

Wij hebben ons prima vermaakt tijdens onze trip op het Great Barrier Reef maar waren blij dat we naar 3 dagen weer op vast land stonden. De boot blijft op de oceaan dus ligt niet een keer stil en schommelt flink heen en weer. De dag nadat we terug waren hadden we allebei een beetje last van landsickness waarbij we nog steeds het idee hadden op het water te dobberen. Het is ook wel erg vermoeiend omdat je in een redelijk kort tijdbestek 11 duiken maakt en je vroeg moet opstaan voor de eerste duik van de dag. De drie dagen bestonden afgewisseld uit duiken en eten en op tijd op bed. Toch raden wij het je zeker aan als je van duiken (alleen snorkelen kan overigens ook) houdt en in Australië bent om met een trip mee te gaan want het is zeker de moeite waard en wij hebben ons prima vermaakt aan boord met de gezellige groep.

 

4 Comments

  1. Bonnie

    Mooi Down Under……En fijn dat jullie zo hebben genoten van het duiken.

    Reply
  2. Corry

    Wauw, wat weer mooie verhalen en foto’s. Dapper heur dat duiken.

    Reply
  3. Ite

    Heb er ooit gesnorkeld, maar dit is toch mooier, wel beetje jaloers hoor.

    Reply
  4. Roelof

    ….. en de koekies waren zeker helemaal op toen Arjan van boord ging …..

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.