Sydney, Australië

Voordat wij na onze avonturen op Kangaroo Island doorvlogen naar Sydney hebben we eerst overnacht in Adelaide. Omdat wij van tevoren al van verschillende mensen hadden gehoord en gelezen dat hier niet veel te doen is hebben we maar één nacht doorgebracht in Chifley on South Terrace. We kwamen aan het eind van de middag in Adelaide aan waarna we naar de stad zijn gelopen. Ons hotel had uitzicht op de Adelaide Hills en was vlakbij Victoria Square, een grote overdekte markt vergelijkbaar met de Queen Victoria Market in Melbourne, maar een stuk kleiner en het had meer weg van een oversized Food Court. De volgende ochtend hebben we onze (gedeukte) auto ingeleverd op het vliegveld waarna we doorvlogen naar Sydney, een vlucht van 2 uur. Deze keer kreeg Arjan een controle op de luchthaven en wel op explosieven. Ze namen een monster van zijn tas en over zijn lichaam en dit ging in een detectiemachine. Niks aan de hand uiteraard.

Opera House en The Harbour Bridge

Nadat we hadden ingecheckt in ons hotel The Kirketon in Sydney gingen we gelijk op verkenning door de stad. De dag dat we aankwamen was de opening van het Chinese nieuwjaar. We zaten redelijk in de buurt van het centrum en daarom gingen we te voet de stad verkennen. Het bleek echter toch nog een best stuk lopen naar het Opera House en The Harbour Bridge. In verband met het Chinese nieuwjaar waren er allerlei activiteiten door de stad waar een vuurwerkshow bij het Opera House er een van was. Het Opera House is toch wel een van de bekendste gebouwen van Sydney en is ontworpen door de Deense architect Jorn Utzon. Het gebouw heeft 5 vleugels waar dans, concerten, opera en theater stukken opgevoerd worden. Voor het Opera House vindt je onder de grond aan het water de Opera Bar, een plek waar vooraf een drankje gedronken wordt door de bezoekers van een voorstelling. Om het Opera House van binnen te bekijken hoef je geen voorstelling te bezoeken, er worden verschillende tours aangeboden. Het tweede erg bekende punt is The Harbour Bridge, welke al in 1932 is geopend. De beste manier om de brug en het uitzicht te bekijken is per voet. Er is een mogelijkheid om helemaal over de bovenste bogen van de brug te lopen. Wij hebben dit niet gedaan aangezien het erg prijzig is en Arjan hier met zijn hoogtevrees nu ook niet echt zin in had.

De bekende iconen

Het Opera House en The Harbour Bridge vanaf Mrs. Macquarie\’s Point

Mrs. Macquarie’s point

Aangrenzend aan de Royal Botanic Gardens vindt je Mrs. Macquarie’s Point, de noordoostelijke punt van Farm Cove. Mrs. Macquarie’s Point is onderdeel van The Domain een groot park erg geliefd bij werkende inwoners van Sydney om de lunchpauze door te brengen. Vanaf de punt heb je een prachtig uitzicht over het Opera House en The Harbour Bridge, veel van de foto’s die je van het Opera House ziet zijn dan ook vanaf dit punt genomen. Het park is genoemd naar de vrouw van Gouverneur Macquarie in 1810. Zij liet als eerste een stoel uit een steen houwen zodat zij uit kon kijken over het haven gebied.

Darling Harbour

Een compleet andere haven met een hele andere uitstraling is Darling Harbour. In dit deel van de stad vindt je grote attracties zoals Sea Life, Wildlife Zoo en Madame Tussauds. Langs de boulevard vindt je gezellige restaurantjes en terrasjes waar je je ogen uitkijkt naar de grote en dure boten die in deze haven aangemeerd liggen, daarnaast wordt Darling Harbour naast het water bij het Opera House ook gebruikt voor verschillende vuurwerkshows.

Bondi Beach

Bondi

Een van de graffiti tekeningen langs de boulevard van Bondi Beach

Een van de bekendste stranden van Sydney is Bondi Beach, bekend van het programma Bondi Vet en Bondi Rescue. Aangezien Bondi makkelijk met het openbaar vervoer (Opal) te bereiken is, konden wij het niet laten om even een kijkje te gaan nemen op het strand die bekend staat om zijn surfers en de vele haaienaanvallen. Wij werden niet erg enthousiast van dit strand en vonden het eigenlijk overgewaardeerd. Op het moment dat wij er waren was het aardig rustig op het strand en waren er een aantal mensen aan het surfen. Er zijn maar kleine stukjes waar je kan zwemmen maar je mag niet te ver in de zee in verband met sterke stroming. Op het strand rijden dan ook strandwacht rond op hun Quad en zij schreeuwden constant door een megafoon naar mensen in het water. Het was wel leuk gedaan dat naast de zee twee afgezette ondiepe stukken waren waar kinderen konden spelen zonder in de echte zee te hoeven gaan.

Circular Quay

Sydney wordt niet voor niets de haven stad genoemd want het bestaat uit veel wateren en eilandachtige formaties. De beste manier om als voetganger andere delen van de stad te bereiken is met de ferry. Vlakbij het Opera House vindt je Circular Quay een plek waarvandaan 9 ferry routes naar andere delen van de stad varen. Zo zijn wij naar Manly Harbour gegaan een vaart van een half uur over de wateren van Sydney. Het is alleen al leuk om met de ferry langs de stad te varen om zo de stad vanuit een heel ander oogpunt te zien. Plus met een dag maximum van 15 dollar met het openbaar vervoer is dit ook gelijk nog eens goedkoper dan een watertour, waarbij je nagenoeg dezelfde route aflegt.

Wij vonden Sydney vooral een erg drukke stad wat natuurlijk te verwachten is in een miljoenen stad. Maar dit geldt niet alleen voor het aantal mensen maar ook de sfeer voelde erg gehaast en druk. Toch als je in Australië bent kun je Sydney niet overslaan en het Opera House en The Harbour Bridge moet je toch gezien hebben. Wanneer je van stranden en surfen houdt is Bondi Beach een aanrader anders heb je er niet veel te zoeken. Het is fijn dat je in de binnenstad alles kunt lopen al moet je er wel wat kilometers voor afleggen. Wij hadden de stad in anderhalve dag gezien en dan kun je de omgeving intrekken of een dag doorbrengen op een van de vele stranden die de stad telt. Wij waren blij dat we na 3 dagen de drukke hectische stad weer gingen verlaten om wat meer rust op te zoeken.

3 Comments

 1. Ite

  Dat schaakbord is toch in het park bij St. Mary’s? Ook gezien, leuk!

  Reply
  1. Yolanda (Post author)

   Klopt dit schaakbord stond inderdaad in dat park. Zo grappig het was aardig druk met oude mannetjes die een potje speelden.

   Reply
 2. Richard

  Er is een park naast de havenrecht tegenover the operahouse, Arjen wil je ff kijken of mijn pakje zware van nelle er nog ligt?

  hahaha

  Bovendien meen ik me te herinneren dat jullie ook nog op vakantie naar fiji gaan. Check ff of je hotel daar nog staat. Heeft best wel gewaaid aldaar.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: