Chinese New Year, Gong Xi Fa Chai!

Happy Chinese New Year of zoals de Chinezen zeggen gong xi fa chai!

Zoals we al aangaven in ons avontuur in Sydney begon op de dag dat wij hier aankwamen het Chinese jaar van de aap. Chinezen vieren niet zoals wij maar één avond oud en nieuw maar ze hebben 3 week lang feest. Het nieuwjaar valt in januari of februari en volgens de Chinese jaartelling is het nu 4713. Tijdens onze avond in Adelaide werd er alvast een voorproefje getoond en wel een kleine drankendans bij een restaurant in Chinatown. Maar op 6 februari begon het pas echt en dit wordt in Sydney groots gevierd omdat een groot percentage van de inwoners van Aziatische afkomst is.

Vuurwerk en rode gebouwen

Op een grasveld onder de Harbour Bridge stond een podium waar danseressen optraden, drankendansen werden gehouden en muziek werd gemaakt. Om 20.30u werd er afgeteld en begon het vuurwerk met een vuurwerkboot op het water voor het Opera House. Om 21.00u werd nogmaals vuurwerk afgestoken in Darling Harbour. Omdat rood de kleur van China is zijn de 3 weken van het Chinese Nieuwjaar belangrijke gebouwen in Sydney ’s avonds rood gekleurd. Zo werd onder andere het Opera House, The Harbour Bridge en Townhall in rode kleuren verlicht.

De dierenriem

De Chinese kalender kent 12 dieren voor elk jaar een ander dier en 2016 is het jaar van de aap (Welk dier ben jij?). Om de dieren te eren stonden er door de stad Sydney vanaf Chinatown tot aan het Opera House grote lantaarns in de vorm van de 12 dieren en ’s avonds gaven deze lantaarns licht. Wij hebben de route van Chinatown naar het Opera House gelopen om zo alle lantaarns te bekijken en uiteraard stond de aap bij het eindpunt.

Drakendans

Een erg belangrijk onderdeel en iets wat wij een aantal keren hebben mogen zien zijn de drakendansen. Dit is een pak waar 2 mensen inzitten meestal leden van een Martial Arts groep. Zij voeren een bepaalde dans uit wat erg leuk is om te zien. Het is erg acrobatisch en af en toe springen ze vanuit stand bij de ander op de schouder om de draak groot te maken. Vaak hoor je van veraf het tromgeroffel al waar de dans op gehouden wordt. Wij zijn in het weekend dat we in Sydney waren naar de City Market in Chinatown gegaan. We hadden gelezen dat hier shows werden gegeven en toen we binnenkwamen was er een groep kinderen een drakendans aan het uitvoeren. Zij gingen het hele winkelcentrum door en eindigden bij de volwassen drakenshow met hoge palen. Hier werd een drakendans op hoogte uitgevoerd met een aantal palen van verschillende hoogtes tot wel 3m hoog en hier dansten ze overheen. Om met zijn tweeën in een pak over hoge wankelende palen te kunnen dansen moet je wel vertrouwen in elkaar hebben. Zo hing op een gegeven moment de draak over de paal naar beneden, de voorste persoon hing helemaal naast de paal en de achterste persoon hield hem vast. Ze stonden ook geregeld op elkaar schouders en sprongen van paal naar paal.

1 Comment

  1. Bonnie

    Bijzonder mooie foto’s van het chinees nieuwjaar. Samen met het verhaal geef je een mooie impressie van het feest. Fijn dat jullie dat meegemaakt hebben. 😊

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.